Jonge ArchitectenPrijs 2015 heeft een prachtige ontwerpopgave naar een idee van Wim van Krimpen, een van de meest prominente actoren binnen de Nederlandse kunstwereld uitgeschreven: Ontwerp een volkstuinhuisje voor Wim van Krimpen.
De locatie voor het ontwerp is gelegen in het prachtige complex van de Volkstuinvereniging Egen Hof aan de Overschiese Kleiweg 728, 3043 LH te Rotterdam.
Hergebruik en improvisatie is in volkstuinen altijd al toegepast. De composthoop staat symbool voor de gesloten kringloop. De bonen groeien even goed langs bamboestokken als langs verwarmingsbuizen.
De volkstuin is de inspiratiebron voor inventief materiaalgebruik en praktisch nut. Maar ze is ook een spiegel van de seizoenen en de tijd; van verval en opnieuw beginnen, zaaien en oogsten.
Ze weerspiegelt het werk van de tuinder, die al lang geleerd heeft dat hij deze tuin niet kan dwingen, maar dat zachtjes meebewegen het devies is.
Hier geen onaanraakbaar
bouwsel, maar eerlijk en dichtstandelijk, veranderend in de tijd en veranderbaar. Het hinkt heerlijk op 2 gedachten: een comfortabel onderkomen bieden aan zowel plant als mens.
Je trekt je terug en je begint opnieuw.
Oppervlakken zijn bedoeld om de natuurlijke consequenties van veroudering te ondergaan; het materiaal was voorhanden. Het resultaat is een bouwsel dat je betrokkenheid verhoogt met het weer, de plek en gezelschap.
Het ontwerp is in samenwerking met De Vrije Ruimte tot stand gekomen. Ik deze opgave de ideale samenwerking en kruisbestuiving tussen architect en tuinontwerper.
Met deze inzending hebben we de 3e prijs in ontvangst mogen nemen.
Bouwen in de tuin